Par sparģeli

Kādu vīnu izvēlēties?

Kādu vīnu izvēlēties?

Ir dzirdēts, ka ar sparģeļiem neiesaka dzert vīnu, lai gan sparģeļi un vīns ir lieliska kombinācija. Šeit ir daži šī apgalvojuma skaidrojuma varianti:

 

  • Sparģeļi satur skābeņskābi, taču tās līmenis ir tik zems, ka vīna garšu tas neietekmēs
  • Rūgtās vielas, ko satur baltie sparģeļi, reizēm, bet ne vienmēr piedod vīnam rūgtāku garšu
  • Nātrija glutamāts ir garšas pastiprinātājs (ne garšviela), kas atrodams daudzos pārtikas produktos, tai skaitā sparģeļos, tomātos, buljona kubiņos un gatavajos ēdienos. Nātrija glutamāts pastiprina metālisko garšu vīnā, īpaši sarkanvīnā

 

Taču nātrija glutamāts tiek neitralizēts ar sāli, piemēram, sparģeļus pasniedzot ar izkausētu sviestu vai šķiņķi (bekonu). Cepšanai ir līdzīgs efekts.

 

Tātad, izmantojot sāli, pie sparģeļiem ir iespējams dzert vīnu. Taču – kādu vīnu izvēlēties?

 

Vācijā, kas ir viena no lielākajām sparģeļu patērētājām pasaulē, pie vārītiem sparģeļiem tiek dzerts balts halbtrocken vīns, kas ir pussauss, uz robežas ar sausu. Ļoti izplatīta izvēle ir arī Riesling, Sylvaner un tiem līdzīgi vīni. 

 

Nīderlandē viens no lielākajiem sparģeļu audzēšanas reģioniem atrodas Limburgā, ziemeļos no Māstrihtas. Tur ir vairākas sparģeļu audzētavas, kas piedāvā iespēju redzēt, kā sparģeļi tiek audzēti un tos pārdod. Trīs, četru ēdienu sparģeļu maltītes šajā reģionā ir iespējams nobaudīt vairāk kā 80 restorānos, kur dominē Alsace vīni. Favorīts ir Pinot Blanc, kam netraucē sparģeļu garša un kas ļoti labi sader ar sparģeļiem, kas pasniegti ar šķiņķi, olām un sviestu.

 

Francijā un Itālijā pie vārītiem sparģeļiem parasti pasniedz Chardonnay, kas labi sader ar dažādām mērcēm, ko pievieno sparģeļiem, piemēram, sviesta mērci, Holandes mērci. Ja sparģeļi ir pārbērti ar rīvētu Parmezāna sieru, tas tikai izceļ un pastiprina Chardonnay garšu.

Arī pie ceptiem sparģeļiem tiek rekomendēts Chardonnay vai arī viegls sarkanvīns, piemēram, Beaujolais vai Pinot Noir no Alsace.

 

Pie sparģeļu zupas vislabākā alternatīva ir heress.

 

Komentāri

Labprāt uzklausīsim un publicēsim.