Par sparģeli

Uzturvērtība

Uzturvērtība

Zaļais sparģelis ir vitamīniem bagāts augs – A vitamīns, C vitamīns un folijskābe. Nozīmīgs ir kālija un cinka daudzums, kā arī citas auga sastāvā esošās bioaktīvās vielas.

 

Sparģelis sastāv no 90% ūdens un satur apmēram 1% šķiedrvielas, 2% proteīna un 2% ogļhidrātu, taču tauku saturs ir tuvu nullei. Līdz ar to sparģeļi ir mazkaloriju ēdiens, ja vien tiek pievērsta uzmanība, izvēloties pareizas piedevas.

 

100 gramu sparģeļu uzturvērtība:

 

Olbaltumvielas                              2 g

Ogļhidrāti                                       3 g

Fosfors                                           50 mg

Kālijs                                              240 mg

Kalcijs                                            25 mg

Dzelzs                                            1 mg

A vitamīns                                     0,3 mg

B2, B3, B6 un C vitamīns            30 mg

 

Lielākā daļa vitamīnu ir atrodami pumpuros.

 

Papildus zaļie sparģeļi satur arī citas vērtīgas vielas, piemēram, folijskābi, glutationu un citas vielas.

 

Folijskābe ir B vitamīns, kas uzlabo atmiņu un smadzeņu darbību, samazina sirds slimību, resnās zarnas vēža, aknu slimību un infarkta risku.

 

Pētījumi apstiprina, ka papildus folijskābes uzņemšana pirms un pēc bērniņa ieņemšanas samazina atsevišķu slimību veidošanās riskus.

 

Sparģeļi tiek uzskatīti par labāko folijskābes avotu, kā nākamais ir apelsīnu sula.

 

100 grami sparģeļu nodrošina folijskābes dienas devas uzņemšanu.

 

Glutināts ir proteīns, kas sastāv no trīs aminoskābēm un tiek uzskatīts par vērtīgāko antioksidantu. Šī viela tiek asociēta arī ar aizsardzību pret vēzi un spēju pretoties vīrusiem, kā arī imūnsistēmas atjaunošanu. Glutināts ir sastopams sparģeļos, melonēs un avokado.

Komentāri

Labprāt uzklausīsim un publicēsim.