Par sparģeli

Zaļie un baltie sparģeļi

Zaļie un baltie sparģeļi

Dabiski sparģeļi ir zaļi, bet dzinumi tiek “izbalināti”, apklājot tos ar augsni. Tieši apklāšana ar augsni ir tas, kas rada atšķirību starp zaļajiem un baltajiem sparģeļiem, jo no sākuma visi sparģeļi ir zaļi. Piemēram, šķirnes, kas Vācijā vai Nīderlandē tiek audzētas kā baltie sparģeļi, Zviedrijā tiek audzētas kā zaļie sparģeļi.

 

Augsnes pretestības dēļ baltie sparģeļi aug lēnāk kā zaļie, līdz ar to tie paliek resnāki un ražīgāki. Lai aizsargātu sevi no zemes, baltie sparģeļi attīsta apvalku, kas ir jānomizo pirms to gatavošanas. Rezultātā baltie sparģeļi var saturēt vairāk rūgtu vielu, kamēr zaļiem būs izteiktāka un stiprāka sparģeļa garša. Balto un zaļo sparģeļu uzturvielu saturs ir ļoti līdzīgs, taču zaļajos sparģeļos būs vairāk vitamīnu un minerālu.

 

Sparģeļu audzētājiem būtiskākā atšķirība ir tā, ka zaļos sparģeļus ir vieglāk novākt kā baltos, tomēr raža ir mazāka un tie ir arī uzņēmīgāki pret salu, vēju un insektiem. Savukārt patērētājiem vienīgā atšķirība starp zaļajiem un baltajiem sparģeļiem ir tikai garšas un tradīciju jautājumā. 

Komentāri

Labprāt uzklausīsim un publicēsim.